سرماخوردگی‌تان را در همان ساعات اول سرکوب کنید

وقتی دچار سرماخوردگی شدید دیگر کار چندانی نمی‌توان انجام داد، چون درمان سرماخوردگی معمولی همچنان یکی از معما‌های علم پزشکی است، اما اگر نحوه‌ی انتشار این ویروس‌ها را بدانید برای درمان و تسکین علائم سرماخوردگی کار‌های زیادی می‌توان انجام داد. چیزی که تاکنون در موردش اطمینان داریم این است که ۲۴ ساعت اول شروع عفونت و علائم آن، بسیار اهمیت دارد.
طی دقایق اول: ابتلا به سرماخوردگی ترکیبی از چند عامل به طور همزمان است؛ مثلا نه تنها باید با ویروس تماس پیدا کنید (مثلا از طریق عطسه) بلکه این ویروس باید بر سیستم دفاعی بدن‌تان نیز غلبه کند تا مبتلا به سرماخوردگی شوید. یک عطسه به تنهایی حاوی صد‌ها میلیون ذرات ویروس است که هر کدام‌شان می‌توانند موجب سرماخوردگی شوند.
بسته به فاصله‌ای که تا عطسه دارید، ممکن است ده هزار ذره از ویروس را تنفس کنید، اما تنها چند صدتا از آن‌ها روی سلول‌های بافت پوششی بینی، حلق و راه‌های هوایی فرود خواهند آمد.
چه باید بکنید: مرتبا دست‌های‌تان را با آب و صابون بشویید. چشم‌های‌تان را با دست نمالید، چون عفونت منتقل خواهد شد.
طی یک تا دو ساعت اول:  اولین علائم سرماخوردگی یعنی خشکی و تحریک و خارش بینی در حال شروع شدن هستند، زیرا لایه‌های پوششی شروع به تخریب شدن کرده‌اند. ویروس‌های سرماخوردگی، با تولید مواد شیمیایی، پیوند محکم میان سلول‌های پوششی را باز کرده‌اند و این سد دفاعی نفوذ ناپذیر را بهم ریخته‌اند، در نتیجه به لایه‌های عمیق‌تر راه‌های هوایی نفوذ می‌کنند.
چه باید بکنید: برخی از دارو‌های روی پیشخوان داروخانه‌ها می‌توانند به بدن کمک کنند سرماخوردگی را در همان مرحله‌ی اول متوقف کند. مثلا پماد ویکس (ترموراب) اگر با مشاهده‌ی اولین علائم فورا مصرف شود (یا اسپری بینی ویکس در صورتی که موجود باشد) می‌تواند تا ۵۰ درصد جلوی تکمیل سرماخوردگی را بگیرد و شدت علائم را تا ۴۰ درصد کاهش بدهد.
طی ۲ تا ۹ ساعت: ویروس‌هایی که موفق شده‌اند دفاع طبیعی بدن را شکست بدهند، شروع به رد شدن از سلول‌های پوششی کرده و تکثیر می‌شوند. یک سلول ویروسی می‌تواند در عرض ده ساعت، میلیون‌ها ویروس تولید کند. در این زمان، احساس خستگی می‌کنید، زیرا بدن‌تان در تقلا برای مبارزه با عفونت است، بنابراین بهتر است استراحت کنید.
طی ۱۰ ساعت: تا این زمان، ویروس‌ها توانسته اند سلول‌های بیشتر و بیشتری را عفونی کنند و برای همین علائم‌تان به طور جدی شروع می‌شوند. با هجوم ویروس‌ها به سلول‌های بینی، آن ها مخاط بینی را تحریک و ملتهب می‌کنند و سبب عطسه (در تلاش برای بیرون راندن ویروس) می‌شوند. غدد لنفاوی در زیر بغل و گردن، تولید گلبول‌های سفید را افزایش می‌دهند، برای همین وقتی لمس‌شان می‌کنید متورم و دردناک‌اند.
چه باید بکنید : استفاده از کمپرس گرم می‌تواند تسکین دهنده باشد. حوله‌ای را به آب گرم آغشته کرده و بچلانید و روی نقاط دردناک‌تان بگذارید. از داروی مسکن مانند ایبوپروفن نیز می‌توانید استفاده کنید.
طی ۱۱ ساعت: ویروس‌های سرماخوردگی در حال حرکت در جریان خون هستند تا در نحوه‌ی عملکرد سلول‌ها اختلال ایجاد کرده و علائمی مانند بدن درد ایجاد کنند..
چه باید بکنید: محکم فین نکنید، زیرا این کار می‌تواند عفونت را وارد کانالی کند که بالای حلق، حفره‌ی بینی و گوش‌ها را به هم ربط می‌دهد.
طی ۱۲ ساعت: سرفه زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های عصبی ریز موجود در مخاط مجرای تنفسی، در اثر ترشحات زیاد، حساس می‌شوند. سرفه در واقع شیوه‌ی بدن برای جلوگیری از ورود مواد ناخواسته به ریه‌هاست.
چه باید بکنید: یک نوشیدنی گرم مانند شربت عسل و آبلیمو، گلو درد و سرفه را فورا تسکین می‌دهد. غرغره آبنمک نیز با کاهش التهاب به تسکین گلو درد کمک می‌کند.
طی ۱۵ ساعت: با تجمع موکوس و ترشحات، سرفه و عطسه بیشتر می‌شود. موکوس یک محرک است، اما راه هوایی را نیز مسدود می‌کند، بنابراین شما باید سرفه کنید تا بتوانید نفس بکشید.
چه باید بکنید: از داروی ضد سرفه‌ای استفاده کنید که حاوی اکسپکتورانت است و می‌تواند ترشحات اضافی را رقیق و دفع کند. برای تسکین فشار سینوس‌های‌تان از دارو‌های ضد احتقان و ایبوپروفن استفاده کنید.
طی ۱۸ ساعت: دهیدراسیون ناشی از تولید موکوس و دمای بالای بدن می‌تواند منجر به دورگه شدن صدا، خشکی لب‌ها و زبان شود. تجمع مواد شیمیایی که برای کمک به بدن در مبارزه با عفونت تولید شده‌اند، می‌توانند سر درد نیز ایجاد کنند
چه باید بکنید: مصرف سوپ مرغ بر اساس مطالعات حرکت گلبول های سفید را کُند می‌کند و در نتیجه ضد التهاب است.
طی ۲۴ ساعت به بعد: درصد کمی از افراد در اثر سرماخوردگی دچار علائم جدی‌تر می‌شوند؛ تقریبا یک درصد افراد دچار عفونت باکتریایی ثانویه در ریه‌ها می‌شوند که می‌تواند پنومونی ایجاد کند. گرفتگی و تجمع موکوس در سینوس‌ها و شیپور استاش می‌تواند در گوش میانی یا در سینوس‌ها نیز عفونت باکتریایی ایجاد نماید.
اما در بیشتر افراد، علائم سرماخوردگی در عرض سه روز رفع می‌شود. بعد از این سه روز، سیستم ایمنی وضعیت را تغییر داده و ویروس‌ها را از بدن بیرون می‌راند، اما این میان میلیون‌ها گلبول سفید توسط ویروس‌ها از بین رفته‌اند که بدن باید از آن‌ها نیز پاکسازی شود و به همین دلیل است که موکوس و ترشحات در پایان سرماخوردگی، غلیظ‌تر و تیره رنگ (سبز) می‌شوند. معمولا در این زمان شما کم کم حال‌تان بهتر می‌شود.
از خودتان مراقبت کنید: دست‌های‌تان را مکررا بشویید، مخصوصا بعد از استفاده از وسایل نقلیه عمومی. چشم‌ها را نمالید و به بینی و دهان‌تان دست نزنید، زیرا عفونت می‌تواند با تماس دست و حتی لمس سطح آلوده منتقل شود.

منبع : سایت پزشکان بدون مرز